środa, 23 października 2013

Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler

Kontynuuję poszerzanie kulinarnych horyzontów testując przepisy Mistrzów. Zaczęłam od nieskomplikowanych receptur, by stopniowo wspinać się na kolejne poziomy zaawansowania.
Dziś kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim.

Kalafior w cieście hinduskim wg  Magdy Gessler



Składniki:

  • 1 kalafior
  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu
składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki z cieciorki (besan)
  • 1jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasta hinduskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • woda

Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut,zostawić do osuszenia.
Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany.
Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.


Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli  - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą - założenie jest, że w pierwszym wykonaniu "przepisu mistrza" będę go wiernie odwzorowywać,  a dopiero w kolejnych rozdaniach pozwalać sobie na własne modyfikacje - jak nauka to nauka....
A moi domowi eksperci uznali, że wersja kalafiora w cieście według cioci Halinki jest o niebo lepsza. No ale może zwyczajnie nie potrafiliśmy docenić oryginalności smaku;)

1 komentarz: