Dziś kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim.
Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kalafior
- olej do smażenia w głębokim tłuszczu
- 1 szklanka mąki z cieciorki (besan)
- 1jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasta hinduskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki łagodnego curry
- woda
Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut,zostawić do osuszenia.
Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany.
Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą - założenie jest, że w pierwszym wykonaniu "przepisu mistrza" będę go wiernie odwzorowywać, a dopiero w kolejnych rozdaniach pozwalać sobie na własne modyfikacje - jak nauka to nauka....
A moi domowi eksperci uznali, że wersja kalafiora w cieście według cioci Halinki jest o niebo lepsza. No ale może zwyczajnie nie potrafiliśmy docenić oryginalności smaku;)
cheap ray bans
OdpowiedzUsuńralph lauren shirts
oakley sunglasses discount
reebok sneakers
michael kors bags
oakley outlet
nike running uk
ray ban sunglasses
henrikh mkhitaryan jersey
michael kors purses
2017.5.13chenlixiang