Zupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję je w swojej kuchni – nie jestem jeszcze pewna swoich kulinarnych umiejętności na tyle, by swobodnie móc z nimi eksperymentować.
Zupy rybnej wypatruję w każdej karcie dań, kiedykolwiek zdarza mi się stołować poza domem. To zaskakujące, że jeszcze niegdy nie udało mi się trafić na dwa identyczne rozdania! Zawsze smakuje inaczej...
Podstawowym składnikiem powinien być wywar tak naprawdę z resztek, odpadów z ryb (przepraszam, za sformułowanie) - tj. z ości, płetw, głowy (bez oczu i skrzeli!), kregosłupa. Rzecz jasna do tego wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.
Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła!
Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła!
Zupa rybna z chili
Składniki:
- ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne)
- 1/2 cebuli
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- średni por
- 3 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 papryczka chili
- ostra papryka w proszku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.
W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
michael kors outlet online
OdpowiedzUsuńhttp://www.kobebasketballshoes.us.com
yeezy boost 350
cheap air jordans
air max thea
http://www.tiffanyandcooutletonline.us.com
retro jordans
michael jordan shoes
http://www.kobesneakers.com
adidas nmd
fitflops outlet
michael kors handbags
tiffany and co jewelry
nike huarache
christian louboutin outlet
hermes belt
adidas nmd
nike huarache
adidas tubular runner
michael kors handbags
chrome hearts online
kobe basketball shoes
chrome hearts
nike air zoom
chrome hearts wholesale
adidas nmd
adidas nmd online
tiffany and co outlet
michael kors handbags
michael kors outlet online
fitflops
nfl jerseys from china
nike zoom kobe
links of london
nike kobe sneakers