Sezon grzybowy wreszcie rozpoczęty! Już mi się buzia śmieje na grzybowe rarytasy a od garnka z dzisiejszą zalewajką nie mogłam się oderwać;))
Zalewajka z grzybami
Składniki:
- ok. 2 litrów wody
- ok. 7 średnich ziemniaków
- 5 grzybów średniej wielkości (borowiki)
- cebula
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka zakwasu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- opcjonalnie kostka warzywna
Wstawić wodę z obranymi ząbkami czosnku, przekrojoną na połowy cebulą, listkami laurowymi i angielskim zielem. Gotować, w międzyczasie dodając obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczone, umyte i pokrojone w kawałki (np. grube plastry) grzyby.
Zakwas wymieszać w rondelku z mąką i musztardą, po 15 minutach gotowania wlać do wrzącej zupy mieszając, gotować razem jeszcze około 5-10 minut, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem(swoich zup nie doprawiam śmietaną, lubię za to wrzucić kostkę warzywną:).
29 year-old Senior Editor Perry Noddle, hailing from Manitouwadge enjoys watching movies like Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche) and Playing musical instruments. Took a trip to Rock Drawings in Valcamonica and drives a C70. podstawy
OdpowiedzUsuń