poniedziałek, 23 września 2013

Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:)

Sezon grzybowy w pełni, stąd też na naszym stole pyszny i soczysty schab duszony w  leśnych grzybach.
Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach  czasowych i  smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:)

Soczysty schab duszony w  leśnych grzybach



Wariant ekspresowy

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki)
  • 5 łyżek musztardy
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki)
  • 3/4 szklanki wody (lub bulionu)
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości.


Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;)


Składniki:
  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki)
  • 5 łyżek musztardy
  • oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki)
  • 3/4 szklanki wody (lub bulionu)
składniki marynaty:

  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc.
Następnego dnia:
cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab posmarować  musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości.

Pysznie smakuje z buraczkami z jabłuszkiem na zimno:)

4 komentarze:

  1. No i masz, jak tu wytrzymać na diecie?! :-)
    mniaaaaaaammmmmmmmmmm.
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga! Toż przecież czystto dietetyczny kawałek mięska;))

      Usuń
  2. I just finished reading your article, and I have to say, it was an absolute pleasure!
    You’ve taken a topic that could be daunting and made it not only understandable but also interesting.
    Your ability to present facts in such an engaging way really stands out.
    Thank you for sharing such valuable information, and I’m looking forward to your next insightful post!
    feel free to visit my webpage too.
    At Crossway Consulting, we offer a comprehensive range of digital marketing services designed to help businesses thrive in the online space.
    Whether you're looking to increase your online presence, generate more leads, or build a stronger brand,
    our tailored solutions are designed to meet your unique goals.
    digital marketing agency

    OdpowiedzUsuń