poniedziałek, 2 września 2013

Soczyste udka pieczone na warzywach


Lekka propozycja na udka pieczone w piekarniku w towarzystwie sezonowych warzyw i aromatycznych ziół, spośród których w tym rozdaniu zdecyowałam się na lubczyk, ze zględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;)

 
Soczyste udka pieczone na warzywach



Składniki:

  • 10 pałeczek z kurczaka
  • 1 średni por
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pomidory
  • 1/2 czosnku
  • suszony lubczyk
  • czosnek
  • sól
  • curry

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki na około 1 godziny.

Pora pokroić w krążki, cukinię w paski, pomidora spażyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Naczynie żaroodpowrne posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, wyłożyć przygotowane warzywa, na nie łlożyć pałeczki z kurczaka. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika - piec 60 minut.


2 komentarze: