Lekka propozycja na udka pieczone w piekarniku w towarzystwie sezonowych warzyw i aromatycznych ziół, spośród których w tym rozdaniu zdecyowałam się na lubczyk, ze zględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;)
Soczyste udka pieczone na warzywach
Składniki:
- 10 pałeczek z kurczaka
- 1 średni por
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- 1/2 czosnku
- suszony lubczyk
- czosnek
- sól
- curry
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki na około 1 godziny.
Pora pokroić w krążki, cukinię w paski, pomidora spażyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Naczynie żaroodpowrne posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, wyłożyć przygotowane warzywa, na nie łlożyć pałeczki z kurczaka. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika - piec 60 minut.
pięknie się prezentuje,aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńE.
dziękuję:)
Usuń