Placuszki z cukinii i mąki gryczanej
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- jogurt naturalny
- plastry wędzonego łososia
- sok z 1/2 cytryny
Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.
Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny.
Komponuje się idealnie z białym, półwytrwanym francuskim winem Celebro
Brzmi i wygląda super apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńE.
i2h52u4b45 u2h29s0z51 n7u06f1i72 w6z17f0q40 y7p20g1v48 d7d12h9o15
OdpowiedzUsuń