Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną
Składniki:
- 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś"
- 1/2 kg wołowiny gulaszowej
- 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki)
- 1 czosnek
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro)
- 1 szklana bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała (następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin).
Wołowinę pokroić w drobną kostkę, w rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso obsmażając je z każdej strony, wyjąć. Do tego samego rondla dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały, posiekany czosnek, poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem, zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.
Gdy mięso będzie się dusić, po okolo pól godzinie zacząć gotować fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
Smaczego!:)
*wpis zawiera lokowanie produktu
Świetny pomysł, prosto i pożywnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńA jak dusic mieso do miekkosci bez wina ?!
OdpowiedzUsuńA jak dusic mieso do miekkosci bez wina ?!
OdpowiedzUsuń