Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)
Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych i suszonych, przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek.
Sałatka Szlachecka
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 kg marchewki
- 2 kg kapusty
- 1 kg cebuli
- 1/2 kg papryki
- 4 łyżki soli
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- ziele angielski, pieprz, liść laurowy
Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować do 10 min.
U mnie też szaleństwo przetworowe trwa!:)
OdpowiedzUsuńP.S. Powodzenia w nauce robienia zdjęć:) Tak na marginesie ja też jeszcze się uczę i różnie to mi idzie:)
jak widzę, idzie wspaniale!
UsuńWow, great blog article.Really looking forward to read more. Awesome.오피사이트
OdpowiedzUsuń