Pieczona Papryka
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
- 6 ząbków czosnku
- ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego)
- suszone zioła (np.oregano, bazylia)
- świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki)
Upieczoną paprykę należy wyjąć i przełożyć do miski pod przykryciem na około 15 minut, po tym czasie odlać ewentualną wodę i lekko przestudzić (by nie poparzyć sobie palców obierając ją ze skórki, która swoją drogą całkiem ładnie odchodzi:)
Paprykę porcjujemy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku, dodając niewielką ilość suszonych ziół, posiekane w plastry ząbki czosnku i gałązkę świeżej zieleninki.
Podgrzewamy oliwę do wysokiej temperatury - nie doprowadzając jednak do wrzenia - gorącą oliwą zalewamy przygotowane słoiki - UWAGA- może delikatnie pryskać - i zakręcamy stawiając na kilkanaście minut do góry dnem.
w bezpiecznym miejscu by delektować się jej delikatnym smakiem zimową porą:)
Jak powinna smakować taka papryka? Moja zrobiona wg tego przepisu się chyba zepsuła. Jest kwaśna w smaku i słoiczki gazują lekko. Mam kiszoną paprykę.
OdpowiedzUsuńW te pędy pobiegłam do swoich słoików! I faktycznie - gazują:((( Pierwszy słoiczek otwierałam kilka dni po zrobieniu i był w porządku - papryka w smaku delikatna - chociaż smakoszom bardziej wyrazistych smaków może nie koniecznie przypadłaby do gustu.Reszta czekała w spiżarni na zimę - widać się nie doczekała... Bardzo mi przykro... przepis testowałam po raz pierwszy, wydawał się o.k. więc zamieściłam recepturę - DZIĘKUJĘ w każdym razie za cenną uwagę - przepis usunę, chyba, że może ktoś z pozostałych testujących miał lepsze niż my doświadczenia??
UsuńProblem może być w braku pastryzacji - nie trzeba wiele, żeby do słoika dostały się bakterie, nawet z powietrza czy naszych (umytych) rąk. Gazujące słoiki brzmią jak jad kiełbasiany, za którego powstanie odpowiedzialne są bakterie beztlenowe, które nie mają problemu z harmetycznie zamkniętymi przetworami. Niestety te bakterie nie giną pod wpływem wysokiej temperatury oleju, bo potrzeba 20 minut w 100 stopniach, żeby je zabić, a olej szybko stygnie.
UsuńWitajcie
OdpowiedzUsuńJa też robię taką paprykę i spokojnie zimę wytrzymuje. Myślę, że problemem może być nie do końca dopieczona ta papryka. Ja wkładam do piekarnika już pociętą i trzymam aż skórka z ciemnieje, później wyjmuję, solę (dość mocno) odkładam na kilka minut do miski i obieram ze skórki. Podczas rozgrzewania oliwy wrzucam do garnka ząbki czosnku i jak już są miękkie wrzucam wcześniej przygotowaną paprykę, po 5-ciu min. paprykę z czosnkiem przekładam do słoików i naprzemiennie przesypuję ziołami, zakręcam, odwracam słoiki i odkładam do wystudzenia.
WAŻNE! Oliwa nie może przekroczyć 100 stopni, układając paprykę w słoikach zawsze w pierwszej kolejności wlewam około 1/4 słoika oliwy, w ten sposób łatwiej pozbędziemy się zbędnego powietrza które też może się przyczynić do zepsucia naszego przetworu, całą operację przekładania, staram się robić w wysokiej temperaturze (oczywiście z rozwagą i zachowaniem najwyższego bezpieczeństwa - bo poparzyć się oliwą nie byłoby fajne ...) zdarzyło się kiedyś że słoik podczas nakładania pękł...od tej pory staram się nakładać w gorące słoiki a do tego używam mikrofali. Ale się rozpisałem... mam nadzieję, że nikogo nie zrażę do zrobienia takiej papryki, bo naprawdę jest pyszna na zimno jak i na ciepło, jako dodatek do kanapek, do obiadu, do wszelkiego rodzaju sałatek - pychota....
jeszcze tylko słówko odnośnie czosnku i ziół, ja dodaję minimum 6 ząbków na jedną paprykę i dużo, dużo ziół (bazylia, oregano) dzieciaki się tym zajadają więc żadnej przesady w tym niema SMACZNEGO!
Podobnie postępuję z suszonymi pomidorami...
Pozdrawiam Panią Renatę
Dziękuję bardzo za tak rozbudowany i niewątpliwie cenny komentarz! Konsultowałam temat z koleżanką, która również testowała przepis i u niej obyło się bez "gazowych niespodzianek", coś widocznie musiało nam zaszkodzić, może faktycznie nie w pełni upieczona papryka?? Dziękuję za podpowiedź, by w przyszłości piec ja w kawałkach.
Usuńpozdrawiam:)
Muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńCzosnek trzeba podpiec, bo inaczej będzie gazował :) Narobiłaś mi apetytu i też muszę koniecznie upiec.
OdpowiedzUsuńdziękuję:))
UsuńBardzo dobry przepis :) papryka bardziej dopieczona bedzie miala czarne zgrilowane centki tu i tam a to nie kazdy lubi. Robie w garnku zalewe z przypraw + czosnek, sol pieprz, cukier i pozostale wymienione przyprawy wedlug uznania,i mozna lekko zakwasic octem jablkowym, cytryna lub kwaskiem cytrynowym ale tak aby nie czuc bylo kwasu - na smak:) zagotowac i zostawic w garnku na ok 5 minut . Doprawic do smaku Zalac ciasno ulozone prapryczki dodac lyzke oliwy z oliwek lub innej na sloik i...pasteryzowac 10- 15 minut. Nie bedzie gazowac. A zasady pasteryzowania sa proste, zadna tam wyzsza szkola jazdy.
OdpowiedzUsuńJesli uzywasz swiezych ziol zawsze trzeba PASTERYZOWAC, Ciasno ulozone papryczki przyjma niewielem tej zalewy i nie straca smaku-wrecz przeciwnie:) A sama zalewe wypija sie zima z jeszcze wiekszym smakiem!
OdpowiedzUsuńchenlili20160326
OdpowiedzUsuńjordan retro 11
air max 95
coach outlet
toms outlet
jordan 6s
kevin durant shoes
louis vuitton bags
louis vuitton purses
louis vuitton outlet onlne
adidas running shoes
air jordan shoes
coach factory outlet
ugg outlet
louis vuitton
ray ban sunglasses
coach outlet online
retro 11
retro jordans 13
nike huarache white
reb christian louboutin
kobe shoes 11
louis vuitton outlet online
coach outlet online
lebron 13
louis vuitton
oakley sunglasses wholesale
tory burch boots
ray bans
prada handbags
ugg outlet
cheap jordans
polo ralph lauren
michael kors outlet
michael kors outlet
canada goose coats
coach factory outlet
ugg boots
kate spade handbags
christian louboutin sale
hermes belt
OdpowiedzUsuńair jordan retro
cheap oakley sunglasses
http://www.tiffanyand.co.uk
michael kors outlet online
nike air max thea
christian louboutin outlet
cheap nfl jerseys
links of london outlet store
jordan shoes
nike dunks shoes
Kanye West shoes
jordan shoes
adidas tubular
yeezy boost 350
http://www.kobeshoes.uk
tiffany & co
kobe shoes
nike huarache
tiffany online
michael kors outlet
ralph lauren online,cheap ralph lauren
http://www.cheapairjordan.uk
tiffany and co
air jordan shoes
cheap authentic jordans
cheap jordans online
http://www.cheap-airjordans.us.com
michael kors handbags outlet
michael kors factory outlet
coach outlet online
nike air huarache
adidas nmd runner
nike air huarache
yeezy boost 350
cheap ray bans
OdpowiedzUsuńralph lauren shirts
oakley sunglasses discount
reebok sneakers
michael kors bags
oakley outlet
nike running uk
ray ban sunglasses
henrikh mkhitaryan jersey
michael kors purses
2017.5.13chenlixiang
supreme clothing
OdpowiedzUsuńkevin durant shoes
supreme clothing
air jordan shoes
canada goose jacket
cheap jordans
stone island hoodie
yeezys
supreme hoodie
a bathing ape