Dziś będę Was kusić aromatyczną i przepyszną marynowaną papryką, która nie tylko wzbogaci smak przygotywanych przez Was potraw, podniesie ich walory estetyczne, ale przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:)
Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak
i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:)
Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki.
Marynowana papryka
Składniki:
- ok. 2 kg papryki
zalewa:
- 5 szkl wody
- 1 szkl octu
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- czosnek
- liście laurowe
- gorczyca
- ziele angielskie
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i ułożyć w słoikach.
Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką. Do każdego słoika dodać łyżkę oliwy (jeśli słoiki litrowe, do mniejszych mniejszą łyżeczkę).
Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do góry dnem. Po godzinie można przenosić do spiżarni:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz