wtorek, 20 sierpnia 2013

C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika


Dziś będę Was kusić aromatyczną i przepyszną marynowaną papryką, która nie tylko wzbogaci smak przygotywanych przez Was potraw, podniesie ich walory estetyczne, ale przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:)

Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak
i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:)

Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki.

Marynowana papryka




Składniki:

  • ok. 2 kg papryki

zalewa:
  • 5 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • czosnek
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
 
Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i ułożyć w słoikach.
Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką. Do każdego słoika dodać łyżkę oliwy (jeśli słoiki litrowe, do mniejszych mniejszą łyżeczkę).
Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut. Wyjąć i odstawić do góry dnem. Po godzinie można przenosić do spiżarni:)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz