Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę przyszłych "plantatorów";) pisząc, że cukinia jest bardzo wdzięczna w uprawie i można ją "zaprosić" nawet na balkon!
Poniższa propozycja jest banalnie prosta w przygotowaniu a podzielicie chyba moją opinię, że prezentuje się intrygująco....:)
Pieczone kwiaty cukinii
Składniki:
- kwiaty cukinii
- serek Ricotta lub inny typu twarożek (ja użyłam twarożku z rzodkiewką firmy President)
- suszone pomidory w zalewie (przepis, na domowe, suszone pomidorki znajdziecie TUTAJ)
- czosnek granulowany
Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z twarożkiem. Przygotowane nadzienie umieszczamy w kwiatach, których płatki delikatnie skręcamy u góry (niczym papierki cukierków) by nie uciekło nic ze środka.
Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:).
Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec).
brzmi pysznie :-)
OdpowiedzUsuńEdi.
My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day.
OdpowiedzUsuńYou cann at imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!부산오피