Lato w pełni.Wskutek tych fantastycznych okoliczności przyrody moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.
Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...
Dziś chrupiące i pachnące:
Placki po węgiersku
1 kg ziemniaków
¼ szklanki mąki
1 jajko
1 ząbek czosnku
¼ cebuli
1-2 gałązki koperku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sos:
½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego)
1łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1 cebula
4-6 pieczarek
1 łyżka masła
1 papryka
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz, mielona papryka do smaku.
Rozpoczynam od przygotowania sosu.
Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny.
Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny.
W tym czasie przygotowuję placki:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki.
I have read some good stuff here. Certainly value
OdpowiedzUsuńbookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create
this type of fantastic informative web site.
my site - erectile dysfunction psychological tips
proszę o przepis w Thermomixsie ...!!!
OdpowiedzUsuń20181113 leilei3915
OdpowiedzUsuńcheap oakley sunglasses
kate spade sale
swarovski outlet store
north face
polo outlet
cheap basketball shoes
mcm backpacks
coach outlet
ralph lauren homme
balenciaga shoes
This is first time visiting your blog but I appreciate your work, keep adding more. Just to inform you I will follow your blog so don't disappoint me.
OdpowiedzUsuń고스톱