Co prawda sezon na cukinię dopiero przed nami (moje lada moment wykiełkują:) ale w sklepach można je upolować, stąd moja propozycja na przygotowanie przekąsek z grillowanej cukinii, które nie tylko pysznie smakują ale też całkiem fajnie się prezentują. Zresztą oceńcie sami:)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- serek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie smakowym
- kabanosy (odkryłam ostatnio kabanosy ze strusia:)
- marynowana papryka
- pomidorki koktajlowe
- "zieleninka" - typu bazylia, rukola
- oliwa z oliwek + granulowany czosnek
- wykałaczki
Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i lekko grillujemy:
Swoją przygotowałam na płaskim grillu elektrycznym, inny wariant poza grillem tradycyjnym to wrzucenie jej na kratkę do piekarnika lub lekkie podduszenie na patelni. Zgrillowaną do miękkości odstawiamy do wystudzenia.
Paprykę kroimy w cienkie paski, kabanosy dzielimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną cukinię smarujemy serkiem, układamy kawałek papryki i kabanosa oraz liść bazylii (lub rukoli). Zwijamy, przebijamy wykałaczką, której koniec dekorujemy pomidorkiem.
mniam:)
pycha!
OdpowiedzUsuńmniammmm... :-)
OdpowiedzUsuńja polecam także wersję z posmarowaną czosnkiem cukinią, na to mozarella i suszony pomidor. Pychotka!
Edi.
tak, to obowiązkowe połączenie przy kolejnym "rolowaniu"!:)
Usuńgolden goose
OdpowiedzUsuńoff white
yeezy boost
kd shoes
supreme clothing
adidas yeezy
canada goose outlet
chrome hearts online store
supreme clothing
jordan 1