środa, 8 maja 2013

C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I

4 maja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;))

Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw?
Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa!

To ja zaczynam;)



Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu
 
 

Składniki:


·         1 kg karkówki

·         1 mały ketchup pikantny

·         2 łyżki musztardy

·         2 łyżki octu ryżowego

·         2 ząbki czosnku

·         1 opakowanie ziół prowansalskich

 

Mięso umyć, osuszyć, poporcjować na plastry.  Czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą,  zamarynować mięso i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę(najlepiej zamarynować dzień przed grillowaniem).  Piec na rozgrzanym ruszcie grillowym do miękkości, obracając kilkakrotnie.
Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz