poniedziałek, 15 kwietnia 2013

C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem

Muszę się do czegoś przyznać -  lubię gotować - zdaje się, że dotąd o tym nie wspominałam;)

Fakt, że lubię  nie oznacza rzecz jasna, że potrafię to robić - niemniej jak dotąd nie splamiłam swojego sumienia żadnym zatruciem czy nawet doprowadzeniem do niestrawności co już zdaje się argumentem przemawiającym za tym, że jednak jako tako w kuchni sobię radzę...

Oczywiście dążę do zaliczania kolejnych poziomów kulinarnego wtajemniczenia, chociaż z zasobami czasowymi na to wtajemniczanie bywa różnie...
Moje gotowanie bardzo często ma charakter ekperymentalny, wymuszony niejako przez dwa wiodące warunki, które wymagają spełnienia:
 - coś szybkiego bo niezależnie od tego czy gotuję wieczór wcześniej wykonując równolegle jeszcze jakieś niezbędne operacje wieczornego, domowego rytuału, czy też w dniu konsumpcji docelowej tj.zaraz po powrocie z pracy, gdy od progu słyszę: mamo, co dziś na obiad??  (i fakt, że  szkolna stołówka serwuje dzień w dzień dwudaniowe obiadki nie ma tu istotnego znaczenia - obiad w domu i tak musi być zaliczony,najlepiej z dokładką:) - wskazane jest  podjęcie szybkiej akcji kulinarnej
-  drugi warunek to dostępność spożywczego asortymentu znajdującego się tu i teraz w kuchni  czyli kulinarne eksperymenty z cyklu: "co tam mamy dziś w lodówce".

Poniższa propozycja obiadowa to kolejny przykład takiego szybkiego a co za tym idzie, bardzo prostego gotowania, więc na dobrą sprawę pochwalić się nie ma czym, ale podzielić pomysłem na szybki, pachnący i syty obiadek a i owszem! :)

Pene z kapustą piekińską i kurczakiem



wyszperałam w sieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:)

Składniki:

  • 400 g makaronu pene
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek)
  • sól, pieprz, curry
  • oliwa z oliwek
Makaron ugotować al dente. Filet pokroić w cienkie paseczki, oprószyć solą, pieprzem i curry, podmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać.
Smacznego:)


2 komentarze: