czwartek, 25 kwietnia 2013

C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką


Dziś zaproponuję Wam paellę.
Sama potrawa  wywodzi się Walencji i występuje w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu (który ze względu na brak dostępności zastąpiony został w mojej propozycji barwiącą na żółto kurkumą),   podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowanoJ

 
Paella z kurczakiem, cukinią i papryką




Składniki:


·                   1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy

·                   1 podwójna pierś kurczaka

·                   1 czerwona papryka

·                   1 cukinia

·                   2 ząbki czosnku

·                   1 duży pomidor

·                   3 łyżki oliwy

·                   1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)

·                   1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)

·                   1/3 szklanki białego wina

·                   170 g ryżu arbrio (jak do risotto)

 

Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą.  Piersi pokroić
w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).

Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli  i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.

Dodać paprykę w proszku, wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.

Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze chwilkę przed podaniem.

5 komentarzy: