środa, 3 kwietnia 2013

C - Indycze galaretki z chińszczyzną

Na pomysł tych galaretek wpadłam jakiś czas temu, kiedy wypowiedziałam wojnę zbędnym kilogramom i próbowałam maksymalnie urozmaicić codzienne menu, w ramach dozwolonych składników. Eksperyment okazał się na tyle smaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole,  sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:)

Indycze galaretki z chińszczyzną


Składniki:

  • 4 golonki indycze bez skórki
  • natka pietruszki
  • chińska mieszanka warzywna
  • żelatyna
  • sól
  • woda ok. 2 l.

Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki (natka w całości - odkładamy gałązkę, dwie do dekoracji) i gotujemy około 30 minut, po tym czasie delikatnie solimy  do smaku, dodajemy mieszankę warzyw i gotujemy razem około 10-15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, które następnie obieramy, a wywar warzywny  przelewamy przez durszlak oddzielając warzywa od wywaru, który w kolejnym kroku doprowadzamy do wrzenia i do którego dodajemy żelatynę energicznie mieszając do jej rozpuszczenia (ilość zgodnie z proporcjmai podanymi na opakowaniu).
Do małych pojemniczków przekładamy warstwowo warzywa (rezygnujemy z ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki)  i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką.
Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

2 komentarze:

  1. It is true, good food is necessary for our good health and living alive. Such tasty meals are beneficial for young students who are hardworking to get higher education for their bright future.
    dissertation proposal writing services

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy07 maja, 2020

    delicious foods, It is really Fantastic post. I appreciate this post. If you are interested in cryptocurrency, then Here you can know How to Earn Bitcoin and Other Cryptocurrencies

    OdpowiedzUsuń