Fishcakes -
kotlety rybne z sosem
majonezowo – kaparowym
Składniki na
kotlety:
·
500 dkg filetów ulubionej ryby
·
1 kg ziemniaków
·
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
·
2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki
·
3 jajka
·
sól i pieprz
·
mąka i bułka tarta (do panierki)
·
oliwa z oliwek do smażenia
Składniki na sos kaparowy
·
1 szklanka majonezu
·
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
·
1 łyżka chrzanu
·
2 łyżki musztardy
·
4 łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych
·
1 cebula (drobno pokrojona)
·
4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)
·
świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku
Wszystkie składniki sosu wymieszać w
miseczce.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić
solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w
naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w
temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia.
Ziemniaki obrać, ugotować w
posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Delikatnie połączyć rozdrobnione
mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2
jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie solą.
Uformować kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w
jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na
wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez
około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i
nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz
cały czas musi skwierczeć).
Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz