Szybko jednak, nie znaczy źle. Bynajmniej nie w każdej dziedzinie;)
Przedstawiam kolejną propozycję na obiad w kwadrans.
Ragout drobiowo-pieczarkowe
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 400 g jagurtu naturalnego
- sól, pieprz, imbir (do smaku)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g makaron świderki
Wstawić wodę na makaron, w międzyczasie ugotować go w wersji al dente.
Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości.
Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem i zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i można podawać do stołu:) smacznego!
genialne w swej prostocie....
OdpowiedzUsuń