sobota, 2 marca 2013

C - Ragout drobiowo-pieczarkowe

Specjalizuję się w szybkich posiłkach. Głównie obiadach. Ten napięty grafik codzinnego dnia, jest chyba znakiem szczególnym czasów, w którym przyszło nam żyć.
Szybko jednak, nie znaczy źle. Bynajmniej nie w każdej dziedzinie;)

Przedstawiam kolejną propozycję na obiad w kwadrans.

Ragout drobiowo-pieczarkowe

 
 
Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 400 g jagurtu naturalnego
  • sól, pieprz, imbir (do smaku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g makaron świderki
Wstawić wodę na makaron, w międzyczasie ugotować go w wersji al dente.
Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości.
Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem i zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron,  dokładnie wymieszać i można podawać do stołu:) smacznego! 


1 komentarz: