Dzisiejszy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa postanowiłam uczcić jarzynową zupą na winie. Konkretyzując - wrzuciłam do garnka, co tam mi się nawinęło;)
Mimo, że bez mięsnego dodatku, wyszło konkretnie i osssstro. Ostro za sprawą papryczek peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek (
cyt: "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:)
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- cukinia
- marchewka
- czerwona cebula
- papryczki peperoni
- 1/2 kukurydzy z puszki
- 1/3 groszku z puszki
- koperek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, curry, imbir
Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy, kukurydzę,groszek i koper oraz doprawiając przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz