Dziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami.
Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami
Składniki:
Ilość
porcji: 8-10 porcji
- 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko
- 30 dkg – wędzonego boczku
- garść suszonych grzybów
- pęczek natki pietruszki
- 3 szt liścia laurowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 0,5 główki czosnku
- 2-3 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki chrzanu
- 0,5 l zakwasu na żur
- 1-1,5 kg białej kiełbasy
- 4 litry wody
- sól i pieprz do smaku
- ok. 8 jaj
Wędzonkę
zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół
cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od
kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas
z żytniej
mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem.
Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą
i pieprzem, pod koniec dodając posieką
natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych na twardo jaj.
wielkie dzieki za ten przepi wyprobowalam w swieta pycha. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i dziękuję za opinię:)
Usuńgiannis shoes
OdpowiedzUsuńnike lebron 15
golden goose sneakers
canada goose jacket
adidas yeezy
kenzo
yeezy boost 350
golden goose
yeezy wave runner 700
birkin bag
nike sb
OdpowiedzUsuńnike off white
kenzo
chrome hearts outlet
yeezy boost
birkin bag
hermes online
off white nike
golden goose sneakers
lebron james shoes
e0p59h0h02 v3o21o2k61 o2l67h8m90 e4v81s6r51 m7i62o9u19 v4h81t3x41
OdpowiedzUsuńe0w08f6m51 k0f84x7c96 t5i81w1f62 m8b11g7y54 v0n29g2k82 a1m53f1f31
OdpowiedzUsuń