piątek, 15 marca 2013

C - Schab w wiosennym sosie

Kontynuując niejako wczorajszy wpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;)

Schab w wiosennym sosie
 
 


Składniki

ilość porcji: 6
  • 1 kg schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • czosnek
  • cebula
  • 500 ml bulionu
  • po 3 gałązki natki, koperku, bazylii
  • 5 łyżek bardzo gęstej śmietany
  • po 3 dag mąki i masła

Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny,  pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.  Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny.

Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać
z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz