Schab w wiosennym sosie
ilość porcji:
6
- 1 kg
schabu bez kości
- sól
i pieprz
- sok
z 1 cytryny
- 3
łyżki suszonej bazylii
- czosnek
- cebula
- 500
ml bulionu
- po 3
gałązki natki, koperku, bazylii
- 5
łyżek bardzo gęstej śmietany
- po 3
dag mąki i masła
Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z
cytryny, pieprzem, solą, wyciśniętym
czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w
lodówce. Następnego dnia włożyć do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny.
Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować
razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką,
zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając
zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i
przełożyć na półmisek. Podawać
z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny.
z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz