czwartek, 28 marca 2013

C - Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską

Pozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół!
Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli.
Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie  moja bardzo, bardzo, bardzo bliska przyjaciółka ( nasze biurka dzieli zaledwie 80 cm przestrzeń;).
Dziękuję!  Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach!

Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską



Składniki:

  • 1 szt mix sałat
  • 100 gram szynki parmeńskiej
  • 125 gram mozzarelli
  • 250 gram pomidorków koktailowych
  • 1 szt ogórek
  • 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych)
  • 50 gram słonecznik prażony
  • 0,5 szt papryka
  • sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła)

Mix sałat przekładamy do miski, dodajemy pomidorki cherry (mogą być koktailowe), oliwki, mozzarellę (jeśli dysponujemy wersją w dużej kulce to kroimy ją na mniejsze kawałki), ogórek pokrojony w kostkę, paprykę w kostkę, szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski, całość mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.

10 komentarzy: