Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:)
Rybka w brzoskwini
Składniki:
- 1 kg filetów ryby
- 1 cebula (preferuję czerwoną)
- 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże)
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- mąka, jajko,bułka (do panierki)
- oliwa
W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Można przygotować ją w wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy:
Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką.
Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć.
Na
patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu
do miękkości(w przypadku papryki konserwowej są do dosłownie 3 minuty), podlać sokiem z
brzoskwiń (połowa tego co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w
plastry, przecier pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut
dusimy.
Całość
przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia.
Podawać na zimno lub na ciepło:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz