Wróciłam i przystępuję do nadrabiania zaległości!
Na początek smaczna i ciesząca oko propozycja z dedykacją wielkanocną:)
Jajo z żaglem,
czyli morskie skarby na jajecznej flocie
Składniki:
ilość
porcji: 10
·
5
jajek
·
5
plastrów żółtego sera
·
5
plastrów wędzonego łososia
·
5
łyżeczek kawioru
·
1
gałązka natki pietruszki
·
1
łyżka majonezu
·
sok
z cytryny do smaku
·
25
szt oliwek
·
30
ziaren kukurydzy
·
25
wykałaczek
Jajka ugotować na twardo,
obrać, przekroić na połówki. Żółtka delikatnie wyjąć, wymieszać z posiekaną
natką pietruszki i majonezem. Przygotowanym farszem wypełnić białka. Plastry
sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami
tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie
skropić sokiem z cytryny. Udekorować żaglem. Na pozostałych jajkach również
umieścić serowe żagle, a na nich po łyżeczce kawioru, delikatnie skropionego
sokiem z cytryny. Boki żaglówek udekorować plastrami oliwek i kukurydzą, umocowanymi
kawałkami wykałaczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz