Drobiowe udka w sojowej zalewie
- 10 udek z kurczaka
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- świeży imbir (kawałek około 3 cm)
- 2 ząbki czosnku
- dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół
- ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego
- sól (do smaku)
Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy).
Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz