Dzisiejszy Tłusty Czwartek zbliża się właśnie do końca, więc na chudsze piątkowe śniadanko proponuję:
Kanapeczki z pastą z łososia
Składniki:
- 20 dag łosoś wędzony - brzuszki
- 1 szt jajko
- 0,20 szt por
- 1 szt papryka konserwowa
- do smaku pieprz
- do smaku sok z cytryny
- do smaku tymianek
- do dekoracji Oliwki czarne
Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując krążkami czarnych oliwek i gałązką tymianku.
bądź też szybkie:
Łososiowe Przekąski
Składniki:
Medaliony kroimy na cztery części, na każdy wbijamy wykałaczkę z plastrem korniszona, serową nicią i czarną oliwką.
Albo też w innej wersji:
Łososiowe przekąski z papryką i serem pleśniowym
Składniki:
- 5 szt medaliony z łososia
- 0,5 słoik papryka konserwowa
- 5 szt Oliwki czarne
- 250 dkg ser pleśniowy camembert
- 10 dag serowe nici
- 3 szt rzodkiewka
- 15-20 szt wykałaczki
- 5 dag ser zółty
Medaliony z łososia dzielimy na grube plastry - na około 3-4 części jeden medalion. Paprykę dzielimy na mniejsze kawałki, oliwki kroimy w krążki, ser pleśniowy w mniejsze trójkaty, rzodkiewkę w plastry. W każdy plaster łososiowego medalionu wbijamy wykałaczkę komponując dowolne zestawy ze wskazanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz