Nie tak dawno dzieliłam się pomysłem na niestandardową panierkę do kotleta, dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej.
Szczegóły poniżej:
Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce
Składniki:
- filety z dorsza - 5 szt
- jajko - 1szt
- mąka - 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
- posiekany tymianek - 1 łyżka
- otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek
- sok z cytryny - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 3-5 łyżek
Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.
Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera z ziołami dodanymi do jajka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz