środa, 27 lutego 2013

C - Mini torciki bezowe

Wiem, wiem, wiem.... Miało być lekko i dietetycznie a tymczasem  propozycja podnosząca poziom cukru we krwi, bo torciki, chociaż  lekkie jak puch i w wersji mini to bynajmniej do dietetycznych nie należą...
Na swoje usprawiedliwienie wspomnę tylko, że ich debiut w mojej kuchni ma swoją historię, którą już niebawem podzielę się z Wami...;)

Mini torciki bezowe, czyli... (cdn)




Składniki:



ilość porcji: 15
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka śmietany tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka owoców np.truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Piekarnik nagrzać do temperatury 110 stopni C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na lekką pianę a następnie stopniowo i partiami dodawać cukier, stale miksując aż do jego całkowitego rozpuszczenia (proporcje: na średniej wielkości jajko przypada 50 g cukru.) w końcowym etapie dodając mąkę ziemniaczaną, zmiksować.


Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie nakładać pianę na blaszkę formując z niej niewielkie kółka , łyżeczką robiąc zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę).
Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika bezy powinny w nim pozostać aż całkowicie wystygną.
Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Napełnić zimne bezy i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami lub innymi owocami.
Zasiąść w gronie bliskich nam osób i delektować się ich niebiańskim smakiem:)


2 komentarze: