Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na domowe przyjęcie:)
Zupa grzybowa na białym winie
Składniki:
- 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych,
- 0,5 kg pieczarek
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka śmietany 12-procentowej do gotowania
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 6 szklanek wody
- 1/4 szklanki mąki
Na rozgrzanym maśle z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny.
Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
chaussure louboutin pas cher
OdpowiedzUsuńvalentino shoes
washington redskins jerseys
michael kors handbags
mont blanc pens outlet
nike blazer
oklahoma city thunder jerseys
coach handbags
michael kors handbags
the north face