Lubicie wątróbkę?
Jako dziecko nie specjalnie za nią przepadałam, ale z czasem "dojrzałam" do jej walorów smakowych, pod warunkiem, że jest to wątróbeczka drobiowa i przyrządzona tak jak lubię, np. w wersji z jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają!
Wątróbka drobiowa z jabłkami
Składniki:
- 0,80 kg wątróbki z kurczaka,
- 2 szt jabłka kwaśne,
- 2 szt cebula surowa,
- do smaku Vegeta
- do smaku curry
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek oliwa z oliwek
Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do jabłek i cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.
Taką wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami i ćwikłą.
Mniam!
nike cortez
OdpowiedzUsuńhermes belt
af1
moncler jackets
michael kors outlet store
nike air max 2018
adidas nmd
kobe basketball shoes
true religion
new england patriots jersey