Być może nie prezentuje się specjalnie efektownie, nie zawiera też w sobie zbytnio urozmaiconych składników, niemniej cieszy się uwielbieniem moich domowników i pozytywnymi opiniami testujących przepis znajomych:)
Spaghetti z tuńczykiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaron spagetti
- 2 puszki tuńczyk kawałki w oleju,
- 2 średnie marchewka,
- 2 ząbki czosnek,
- 0,5 litra sok pomidorowy,
- do smaku sól,
- do smaku pieprz
- do smaku parmezan starty
Makaron spagetti gotujemy al dente w posolonej wodzie. W międzyczasie obieramy i ścieramy marchewkę na dużych oczkach tarki, rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej z puszek tuńczyka i wrzucamy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę, którą dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając sokiem pomidorowym. Dodajemy tuńczyka,całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz