Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram)
- 1 łyżka masła
- 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram w cienkich plastrach)
- 300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)
- do smaku cytryna
- 4 szt jajka
- 2 ząbki czosnek
- do smaku sól czosnkowa
- do smaku pieprz czarny mielony
Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku). Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.
To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc efekt jak na zdjęciu powyżej. W przypadku zastosowania 200 gram wędzonego łososia w plastarch, rolada wygląda tak:
taaak, ta rolada to mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńJadłam na przyjęciu u siostry, rewelacja !!!!
OdpowiedzUsuń