wtorek, 19 lutego 2013

C - Rolada szpinakowa z łososiem

Do zrobienia tej rolady zbierałam się 3 lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:)

Rolada szpinakowa z łososiem


Składniki:

  •  1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram)
  • 1 łyżka masła           
  • 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj.  200 gram w cienkich plastrach)
  • 300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)              
  • do smaku cytryna             
  • 4 szt jajka             
  • 2 ząbki czosnek             
  • do smaku sól czosnkowa            
  • do smaku pieprz czarny mielony
Szpinak  podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.
Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek.   Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.

Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam  łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku). Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.

To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc efekt jak na zdjęciu powyżej. W przypadku zastosowania 200 gram wędzonego łososia w plastarch, rolada wygląda tak:

2 komentarze:

  1. taaak, ta rolada to mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam na przyjęciu u siostry, rewelacja !!!!

    OdpowiedzUsuń