Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym
Składniki:
- 1 kg mąka pszenna
- 0,5 litra mleko,
- 0,5 szklanki olej,
- 10 dag drożdże
- 2 szt jajka,
- 1,5 szklanka cukier puder,
- 1 kg jabłka kwaśne,
- 1 kg jabłka słodkie,
- 2 szt pomarańcza,
- 1 szt cytryna,
- do smaku cynamom,
- do smaku gałka muszkatołowa mielona
- 2 łyżki masła
Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.
Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz