środa, 20 lutego 2013

C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie

To danie sprawdza się idealnie jako propozycja na szybki obiad po pracy. Również jako wizytowe danie może nas godnie reprezentować:)

Kurczak w papryce na zielonej wyspie


Składniki:

  • 1 szt filet z kurczaka             
  • 2 szt papryka kolorowa             
  • 1 szt szczypiorek            
  • 400 g jogurt naturalny            
  • 2 łyżki majonez            
  • 1 opakowanie przyprawa gyros            
  • 3 łyżki oliwa z oliwek       
  • ryż  + woda + sól  
  • ewentualnie czosnek  1-2 ząbki          
 Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa.
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek.

Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz