wtorek, 26 lutego 2013

C - Kotlet w ziołowym aromacie

Nie mam dziś dla Was niczego szczególnego. Ot, zwykły kotlet, który przyznaję, w ostatnich dniach zwiększył częstotliwość pojawiania się na naszym stole. Jednakże każdorazowo, niemal z maniakalnym uporem staram się go wyróżnić od poprzedników, taka próba indywidualizacji kawałka mięsa...


Kotlet w ziołowym aromacie

 


Składniki:



  • 1 filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 20 dkg pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki konserowe
  • 5 dkg żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół
  • sól, pieprz do smaku

Filet z kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje,  zalewam maślanką, dodaję ząbki czosnku, gałązki ziół (np.tymianek) i wkładam  do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki
z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut do piekarnika, do momentu roztopienia się sera.
Mięsko jest soczyste i pachnące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz