Kotlet w ziołowym aromacie
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta
- 20 dkg pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki konserowe
- 5 dkg żółtego sera
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka maślanki
- 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół
- sól, pieprz do smaku
Filet z kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje, zalewam maślanką, dodaję ząbki czosnku, gałązki ziół (np.tymianek) i wkładam do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki
z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut do piekarnika, do momentu roztopienia się sera.
Mięsko jest soczyste i pachnące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz