sobota, 16 lutego 2013

C - Kanapeczki i paprykowe pojazdy

Lubię, gdy na moim stole jest kolorowo. Cieszą mnie zapachy, bawią smakowe eksperymenty i mniej bądź bardziej udane próby dekorowania przygotowanych potraw.  Z zachwytem podpatruję kulinarnych mistrzów, których oryginalne potrawy wyglądają tak imponująco i utwierdzam się w przekonaniu, że ciągle jestem jeszcze na początku tej ekscytującej, kulinarnej przygody...


Jednym z takich podpatrzonych i wypróbowanych przeze mnie pomysłów są "Paprykowe Pojazdy", które w oryginale nazwane zostały wózkami i wypełnione były sałatką, ale z uwagi na liczebność moich biesiadników uznałam, że przygotowanie  kilkunastu/kilkudziesięciu sałatkowych wózeczków  może zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:)

Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów



Składniki:

  • 6-10 szt kabanos
  • 1 szt papryka czerwona             
  • 1 szt papryka zielona lub żółta
  • 1 szt rzodkiewka pęczek           
  • do dekoracji natka piertuszki             
  • do dekoracji oliwki czarne,
  • do dekoracji kukurydza konserwowa             
  • do dekoracji ogórek świeży lub kiszony
Paprykę nacinamy w okolicy ogonka, pozostawiając go a wycinając ok. 1/4 powierzchni. Usuwamy ziarna nasienne. Patyczek szaszłykowy skracamy, przebijamy nim paprykę na wylot, na wysokości planowanych kół, mocujemy koła odpowiednio z rzodkiewek i ziarnami kukurydzy, bądź ogórka, rzodkiewek i kukurydzy. Kabiny dekorujemy dowolnie zieleniną, oliwkami itp. Do środka wkładamy kawałki kabanosów.

Wózeczki doskonale komponują się z kolorowymi, małymi kanapeczkami, których składniki mogą być dowolne, uzależnione od naszych smakowych preferencji:)


Kanapki, kanapeczki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz