Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie.
I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku robiłam to danie to i dziś moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;)
Francuskie warkocze
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 szt filet z kurczaka,
- 1 szt ciasto francuskie,
- 15 dag pieczarki,
- 1 ząbek czosnek,
- do smaku natka piertuszki,
- 5 dag ser żółty gouda,
- 3 łyżka majonez,
- 1 szt papryka konserwowa,
- do smaku Sól,
- do smaku pieprz,
- do smaku curry,
- 1 łyżka masło,
- 1 szt jajko
Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka nacinam tak jak to widać na zdjęciu.
Na środku każdego kawałka ciasta kładę przygotowany filet, smaruję go łyżką majonezu, następnie układam na niego porcję pieczarek, posypuję natką pietruszki, kładę plaster żółtego sera i zlepiam boki, tworząc "warkocz".
Gotowe warkocze można posmarować roztrzepanym jajkiem (nie jest to konieczne). Wkładam do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika i piekę około 30 -35 minut.
Są gotowe do podania bezpośrednio po upieczeniu, idealne dopełnienie stanowi czerwony barszczyk:)
mniam! :-)
OdpowiedzUsuńjadłam je Reniu u Ciebie, faktycznie są super!
OdpowiedzUsuńA.P.
Właśnie jesteśmy z mamą w trakcie robienia warkoczy :-)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że Wam smakowały:)
Usuńwłasnie zjedliśmy pyszne warkocze na obiadek. Zgodnie z sugestią mojego kulinarnego guru dopełniliśmy go czerwonym barszczykiem. Mniam........
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu, Iza
hermes
OdpowiedzUsuńsupreme
golden goose outlet
adidas yeezy
supreme
off white hoodie
supreme clothing
supreme outlet
jordans
yeezy
e0p15l8l29 i9d30y2k10 f2o55o0g23 b5s96z4c87 h2j82t5s88 n3a81c6v87
OdpowiedzUsuń