wtorek, 12 lutego 2013

C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje

Lubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki jest gotowe. Tak więc ciasto francuskie,  schłodzone, gotowe po rozwinięciu, lubię mieć.
Takie ciasto sprawdza się znakomicie w każdej sytuacji, jak np. szybki obiad, szybka kolacja, szybki deser czy niespodziewana wizyta gości, aczkolwiek na spodziewanych i planowanych wizytach  wypada równie efektownie:)

Nie dysponuję na tą chwilą pełną dokumentacją zdjęciową, więc dziś tylko próbka francuskich wariacji:)
Od deseru co prawda zaczynać nie należy - ale co tam, wolnoć Tomku...;)

Brzoskwiniowe ciasteczka na ciepło
Składniki:

  • ciasto francuskie (schłodzone, zwijane) - 2 szt
  • brzoskwinie w puszce - 1 puszka
  • jajko - 1 szt (nie koniecznie)
  • cukier puder - do posypania
Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na kwadraty (o długości boku mniej więcej 5 cm). Połówki brzoskwiń dzielimy na połowę i każdą porcję kładziemy na kwadracie ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki.
Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:)
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem.
Mniam!
A jeśli nie gorąca kawka i słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;)
Piwna przekąska
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasto francuskie            
  • 100 gram szynka parmeńska            
  • 150 gram serek śmietankowy             
  • 1 szt jajko            
  • kilka ziaren słonecznik łuskany

Ciasto francuskie rozwijamy, na połowie smarujemy serek, na niego układamy plastry szynki. Przykrywamy drugą połową ciasta, dzielimy na sześć prostokątnych pasków, dociskamy boki, smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Posypujemy ziarnami słonecznika i skręcamy formując świderki.
Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego do  200 stopni piekarnika.

Jeśli uznamy przekąskę za mało treściwą zawsze możemy wybrać wariant bogatszy w składniki ale równie prosty w wykonaniu tj.

Parówkowe przekąski na ciepło





Składniki:
  • 6 szt parówki            
  • 1 szt ciasto francuskie            
  • 20 dkg ser żółty (gouda)            
  • do smaku majonez            
  • 3 szt ogórek konserwowy            
  • 1/2 słoika papryka czerwona konserwowa,
  • jajko


Ciasto francuskie  rozwijamy i dzielimy na 12 części (3x4). Parówki dzielimy na połowę(ze skosa), ogórki na ćwiartki wzdłuż, paprykę na podłużne paski.
Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos(po przekątnych ciasta), obok pasek papryki i ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto.
Gotowe przekąski możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
Podajemy z czerwonym barszczykiem.

Zgodnie z zapowiedzią, to ekspresowe propozycje z wykorzystaniem ciasta fracnuskiego. Widzicie sami, że sprawdza się ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji słodkiej - jedna z moich Bliskich Koleżanek  zdradziła mi swój super szybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje jajkiem i posypuje cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka.
Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią  warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami  jak również łosoś ze szpinakiem i fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej...  ;)

1 komentarz:

  1. Puff pastries have always been the best option, I normally had been into baking and cooking and my dissertations for that purpose was done byevent management research topics

    and they have got to do a remarkable effort !

    OdpowiedzUsuń