Kolejna odsłona vege, tym razem w wersji na słodko - naleśniki z owocami i czekoladą
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, sojowego,
migdałowego)
Składniki na krem czekoladowy:
- 1 puszka ciecierzycy (240 g odsączonej)
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki syropu klonowego lub innego słodzidła
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Dodatkowo:
- owoce według uznania (u mnie banany, brzoskwinie i borówki:)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i
cukier.
2. Dodaj olej i mleko roślinne i dokładnie wymieszaj
trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść
olejem. Nakładaj po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoty
kolor, obracając delikatnie łopatką. Powtarzaj z resztą ciasta, nakładając olej
na patelnię w razie potrzeby.
4. W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy. Do blendera wrzuć ciecierzycę, kakao, syrop klonowy, mleko roślinne, wanilię
i sól. Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gładki i kremowy sos. Jeśli
jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka roślinnego.
5. Podawaj naleśniki z kremem czekoladowym i owocami.
Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz