środa, 29 listopada 2023

Naleśniki z owocami - wersja VEGE

Kolejna odsłona vege, tym razem w wersji na słodko  - naleśniki z owocami i czekoladą 



Składniki na ciasto naleśnikowe:


- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, sojowego, migdałowego)

 

Składniki na krem czekoladowy:

- 1 puszka ciecierzycy (240 g odsączonej)

- 1/4 szklanki kakao

- 1/4 szklanki syropu klonowego lub innego słodzidła

- 1/4 szklanki mleka roślinnego

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

Dodatkowo:

- owoce według uznania (u mnie banany, brzoskwinie i borówki:)

 

Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

2. Dodaj olej i mleko roślinne i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek.

3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść olejem. Nakładaj po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor, obracając delikatnie łopatką. Powtarzaj z resztą ciasta, nakładając olej na patelnię w razie potrzeby.

4. W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy. Do blendera wrzuć ciecierzycę, kakao, syrop klonowy, mleko roślinne, wanilię i sól. Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gładki i kremowy sos. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej mleka roślinnego.

5. Podawaj naleśniki z kremem czekoladowym i owocami. Smacznego! 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz