środa, 27 kwietnia 2016

SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU

Zanim wiosenne nowalijki wybujają na dobre, warto zaserwować sobie witaminową dawkę energii, ciesząc się smakiem pieczonego buraka, soczystej pomarańczy i pleśniowego sera. Idealne połączenie na każdą porę roku!


SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU


Składniki:



  • ·         250 g szpinaku baby
  • ·         dwa średniej wielkości buraki
  • ·         dwie pomarańcze
  • ·         25 g sera z niebieską pleśnią
  • ·         garść orzechów włoskich
Sos:

  • ·         3 łyżki oleju
  • ·         1 łyżka octu winnego
  • ·         pół łyżeczki miodu
  • ·         pół ząbka czosnku
  • ·         sól pieprz
Buraki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanym do 200 stopni piekarnika na około 40 – 50 minut. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
Szpinak przepłucz na sicie, osusz,  ułóż na talerzu. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry,  ułóż na szpinaku wraz z plastrami buraka.
Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem i  rozdrobnionymi orzechami.

Składniki na sos wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę tuż przed podaniem.

4 komentarze: