sobota, 19 września 2015

Sałatka z rukolą, owocami i pleśniowym serem

Dziś zapraszam na połączenie wyrazistego smaku rukoli z rześkością i słodyczą dojrzałej gruszki, wzbogacone słodką brzoskwinią a całość przełamana smakiem pleśniowego sera i chrupiącymi płatkami migdałowymi.  Skusicie się?



Składniki:

  • duża garść rukoli
  • kilka listków sałaty
  • 2 gruszki
  • 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki)
  • 125 g sera pleśniowy
  • garść płatków migdałowych
Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
Umytą sałatę i rukolę porwać na kawałki. Owoce i ser pokroić w plastry. Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Całość połączyć, posypać płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

4 komentarze: