poniedziałek, 12 maja 2014

Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise

Do domowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki.
Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany.


Schab gotowany


Składniki:



Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie.  
  • ok. 1,20 kg schabu
do nacierania:
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3 łyżeczki  majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 2 duże zęby  czosnku

do gotowania:
  • 2 łyżki soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku   
  • 3 litry wody 

Wykonanie:
Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki wymieszaj i nacieraj nimi całą powierzchnię mięsa, a następnie owiń mięso w cienką, przezroczystą folię do żywności,  ugnieć je, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i włóż do lodówki na 1 - 2 doby.
Do garnka o grubym dnie wlej 3 litry wody, dodaj wszystkie składniki jak wyżej i wymieszaj (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Do otrzymanej zalewy włóż mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając przyprawy, w których leżakował). Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 - 15 minut. Później zestaw z ognia i pozostaw schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie  doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 10 - 15 minut. I ponownie odstaw całość na ok. 12 godzin, następnie wyjmij z marynaty, odstaw do  osiąknięcia i przełóż do schłodzenia w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz