Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany.
Schab gotowany
- ok. 1,20 kg schabu
do nacierania:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 duże zęby czosnku
do gotowania:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 4 łyżki majonezu
- 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 - 2 łyżeczki majeranku
- 3 litry wody
Wykonanie:
Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki wymieszaj i nacieraj nimi całą powierzchnię mięsa, a następnie owiń mięso w cienką, przezroczystą folię do żywności, ugnieć je, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i włóż do lodówki na 1 - 2 doby.
Do garnka o grubym dnie wlej 3 litry wody, dodaj wszystkie składniki jak wyżej i wymieszaj (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Do otrzymanej zalewy włóż mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając przyprawy, w których leżakował). Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 - 15 minut. Później zestaw z ognia i pozostaw schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 10 - 15 minut. I ponownie odstaw całość na ok. 12 godzin, następnie wyjmij z marynaty, odstaw do osiąknięcia i przełóż do schłodzenia w lodówce.
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 10 - 15 minut. I ponownie odstaw całość na ok. 12 godzin, następnie wyjmij z marynaty, odstaw do osiąknięcia i przełóż do schłodzenia w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz