poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Śledzie z rodzynkami / Herring with raisins

Przed nami kulminacja postnych dni, jeżeli jeszcze nie robiliście śledzi w wariancie z rodzynkami to szczerze polecam!



Potrzebować będziesz:

  • 6-7 filetów śledziowych solonych
  • 5 łyżek oleju
  • 3 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • garść rodzynek
  • sól, pieprz
Śledzie  wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części.
Cebulę pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem  aż  się zeszkli.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając.  Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli.

Śledzie połącz z przygotowanym, przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz