piątek, 24 maja 2013

C - Schab w skarpecie / schab z pończochy

Szukając inspiracji kulinarnych natknęłam się na ciekawą propozycję domowej wędliny - absolutnie bez sztucznych ulepszaczy i poprawiaczy wagi i smaku. W dobie alarmujących doniesień o jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze,  kusi tym bardziej.

Zresztą sprawdźcie i oceńce sami.


Schab z pończochy


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • dowolne przyprawy - u mnie majeranek, czosnek, pieprz, papryka
  • pończocha (ewentualnie duża skarpeta)
1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do pojemnika, dokładnie nacieramy cukrem i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
2. Odlewamy płyn, który uciekł z mięsa (trochę go będzie, więc pojemnik nie może być zbyt płytki), schab myjemy, osuszamy i tym razem wkładamy do pojemnika dokładnie nacierając go solą. Odkładamy do lodówki również na 36 godzin.
3. Odlewamy płyn, schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: majerankiem, czosnkiem, pieprzem i mieloną papryką. Wkładamy do lodóki na dobę.
4. Schab wraz z przyprawami przekładamy do pończochy (ewentulanie dużej skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu  (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby.
5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina).

Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania go na blogu:)

17 komentarzy:

  1. bardzo, ale to bardzo mi się podoba! Zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy26 maja, 2013

    testowałam :) PRZEPYSZNY!!!!! Polecam!
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o takim sposobie a mam już 52 lata. Bardzo mi się podoba jest to fenomenalny pomysł-BRAWO! Będę niedługo robić

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeczytałam i mam akurat 1 kg schabu,idę robić

    OdpowiedzUsuń
  5. Hey would you mind letting me know which hosting company you're utilizing? I've loaded your
    blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker
    then most. Can you recommend a good hosting provider
    at a honest price? Thanks a lot, I appreciate it!


    Here is my web blog london escorts

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe ? trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jusz zrobile teraz po tygodniu bede go testowal

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałam jest przepyszny . Zrobię drugi na święta. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię już drugi raz ,jest to fantastyczna wędlinka.Za pierwszym razem wisiał 2 tyg.-REWELACJA! Teraz skrócę czas o tydzień w ramach eksperymentu. Mój syn robi aktualnie tak samo polędwiczkę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj w końcu spróbowałem-powala na kolana! Jest super polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:)) I dziękuję za opinię! pozdrawiam

      Usuń
  11. الرياض الى مصر نقل عفش من الرياض الى مصر
    نقل عفش بالدمام نقل عفش بالدمام
    نقل عفش بالاحساء نقل عفش بالاحساء
    نقل عفش داخل مكة نقل عفش داخل مكة

    OdpowiedzUsuń