Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika bez dodatków" na niedzielne menu, bo moja żądza kulinarnego eksperymentatora zostaje niezaspokojona.
Ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała przemycić czegoś dodatkowego, chociażby tylko do panierki;)
Przykład takich moich ekperymentów może stanowić:
Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce
Składniki:
- 1 szt filet z kurczaka,
- 1 szklanka maślanki
- 10 dag ser żółty (gouda),
- 1 łyżka tymianek posiekany,
- 1 szt jajko,
- do smaku vegeta,
- do smaku curry,
- 1 łyżka bułka tarta,
- 4 łyżki oliwa z oliwek
Filet z kurczaka rozcinam na porcję, delikatnie ubijam i przekładam do miseczki z maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki, doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony.
I tym sposobem i "wilk syty i owca cała";)
smacznego!
pycha polecam
OdpowiedzUsuńWow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my
OdpowiedzUsuńcomment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyway,
just wanted to say great blog!
Review my webpage: Bicycle Accident Attorney San Marcos TX
I'm very pleased to find this great site. I
OdpowiedzUsuńwanted to thank you for ones time for this fantastic read!!
I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to see new things on your site.
Here is my weblog - Austin TX How To Handle Car Accident